OvesSl?ktforskningOnline
Sl?ktforskning p? (Carlsson/Bergstr?m) och (Tegn?r/Bolin)
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Birgitta (Berett) Måneskiöld Pedersdotter

Kvinna - 1647


Personlig information    |    Källor    |    Alla    |    PDF

 • Namn Birgitta (Berett) Måneskiöld Pedersdotter 
  Födelse Olsnäs (O) Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
  Kön Kvinna 
  Död 26 Mar 1647  Rossö, Stala (O) Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
  Noteringar 
  • Död som fru på Rossön och begraven i Stala kyrka. Namnges Berett av
   Olaus Olsson, Måneschiöldska släkten av Olsnäs 1924.

   Den Berte Pedersdotter Måneskiöld som 1647 dog som fru på Rossön brukar anges som Olofs hustru, men det saknas, enligt Nordström i hans artikel om Green av Rossö 1938, bevis för att så var fallet. Dock pekar vissa indicier på att så var fallet. Dels anges en Berte Månesköld i en gammal, i sig ofta felaktig, stamtavla, vara gift med en Olle Green, dels så ärvs en del av hennes gods inom Rossösläkten. Dock är det så att även om hon var gift med Olov så kan hon svårligen vara mor till hans barn, ty dessa var vuxna alldeles för tidigt. Vid skiftet efter fadern 1607 tituleras hon jungfru, alltså åtminstone ogift. Då Reer Olsson, som hon ibland brukar betecknas som mor till, är dokumenterad redan 1604, krävs det att han skall vara tillkommen via jugfrufödsel för att få det att gå ihop.
   För övrigt anges i Orusts och Tjörns renoverade dombok 1665-06-21, mål tre, att Reer Olssons moder var dotter till en bonde-smed, vilket inte är en beskrivning som stämmer in på Peder Knutsson Måneskiöld... (Anders Rybeg anders@rydato.com).


   "Utan tvivel samma Birte, som i Danmarks Adels Aarbog säges Ha varit Pedert Knudsens syster. Vem hon var gift med är osäkert. Reer Olsson Green till Kärreberg var fullvuxen 1610 och gift med en Ingeborg Trulsdotter. Törhända Har Berete varit Reers styvmor och gift med Olof Hermansson (Green) i ett senare gifte". (Äldre bohussläkter J A Nordströms artiklar om släkterna Måneskiöld, Green, Darre m. fl. 2004).
  Person-ID I3934  Ragna
  Senast ändrad 16 Feb 2015 

  Far Peder Måneskiöld Knutsson,   f. 1529, Arlösa, Enslöv (N) Hitta alla personer med händelser på denna platsd. fö 30 Okt 1607, Olsnäs, Stenkyrka (O) Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 78 år) 
  Mor Bodil Green Lauritsdotter,   f. ca 1530, Sundsby, Valla (O) Hitta alla personer med händelser på denna platsd. ca 1590, Olsnäs, Stenkyrka (O) Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 60 år) 
  Vigsel J  [2
  • 1:a giftet
  Familjens ID F1702  Familjeöversikt  |  Familjediagram

  Familj Olof Green Hermansen   d. 1648 
  Barn 
   1. Reer Green Olofsson   d. fö 14 Okt 1631, Rossö, Stala (O) Hitta alla personer med händelser på denna plats
  Familjens ID F1715  Familjeöversikt  |  Familjediagram
  Senast ändrad 11 Apr 2011 

 • Källor 
  1. [S101] Äldre bohussläkter, JA Nordström, Tjörns släktforskare, 2004.

  2. [S92] Måneschiöldska släkten av Olsnäs, Olaus Olsson 1924.