OvesSl?ktforskningOnline
Sl?ktforskning p? (Carlsson/Bergstr?m) och (Tegn?r/Bolin)
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Tore* Axel Linnaeus Gjötterberg

Man 1911 - 2000  (89 år)


Personlig information    |    Källor    |    Alla    |    PDF

  • Namn Tore* Axel Linnaeus Gjötterberg 
    Födelse 23 Maj 1911  Stockholm Maria (AB) Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
    Kön Man 
    Lektor 
    1991  Stockholm (AB) Hitta alla personer med händelser på denna plats  [2
    Död 4 Jul 2000  Stockholm Hedvig Eleonora (AB) Hitta alla personer med händelser på denna plats  [3
    Noteringar 
    • Adress 1991 Karlavägen 69, 5 tr,114 49 Stockholm

      "Förre lektorn Tore Gjötterberg, Stockholm, 89 år; hans närmaste är hustrun Tora-Brita, sönerna Magnus och Mårten med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn."
      Beskrivning: "Tore Gjötterberg var under sin yrkesverksamma tid lärare i moderna språk vid Schartaus handelshögskola och Statens normalskola. Därefter blev hans mer än tjugo år som pensionär oerhört verksamma och vitala. När Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier bildades år 1985 var det kanske framför allt Tore Gjötterbergs förhoppning som förverkligades. Han var väl förtrogen med Fredrika Bremers Stockholm och med Årsta slott. Naturligtvis kände han till hennes litteratur, men också att hennes litterära arv i form av brev och böcker som tillsänts henne var splittrat och snart nog omöjligt att finna och sammanställa igen. Hustrun Tora-Brita och Tore Gjötterberg arbetade i det tysta för att ett litterärt sällskap för Fredrika Bremer-studier skulle komma till stånd. Uppgiften som sällskapets första kassör skötte han med den äran, ordningsam och samvetsgrann som alltid. Men han gjorde långt mer. Tore Gjötterberg hade överläggningar med Årsta slott om utrymme för en permane nt kollektion, han hjälpte till att skapa ett bildarkiv, och han understödde projektet med en utgåva av Fredrika Bremers hittills opublicerade brev, ett projekt som briljant slutförts av Carina Burman. Nästa år är det 200 år sedan Fredrika Bremer föddes och det ska bli ett jubileumsår för Årstasällskapet. Nog hade det varit roligt för oss att ha kunnat tacka Tore Gjötterberg i den omgivning han gjort så mycket för att få till stånd.
      För Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier, Brita Stendahl, f d ordförande"
      [Källa: Svenska Dagbladet 2000-07-28]

      Tore Gjötterberg föddes i Stockholm och avlade studentexamen på Södra Latin. I avsikt att arbeta i familjens viltgrossistfirma i Gamla stan utbildade han sig till civilekonom på Handelshögskolan. Rätt snart visade det sig att hans intessse för humaniora var större än affärsintresset och han tog en fil mag-examen i moderna språk. År 1948 började hans lärargärning på Östra Real och många är de nu mogna män i karriären som minns honom därifrån. Senare blev Tore Gjötterberg lektor vid Schartaus handelsgymnasium där han arbetade till pensioneringen. Framför allt under tiden på Östra Real men även senare på Schartau var Tore Gjötterberg en förnyare av pedagogiken i ett mer konservativt kollegium, och han deltog engagerat i den då aktuella skoldebatten. Hans kulturintresse tog sig på fritiden uttryck i en omfattande släktforskning. Eftersom han var en mycket skicklig amatörfotograf kunde han dokumentera forna släktingars levnadsförhållande både i skrift och bild. Ett annat intresse var Gåsö i Bohuslän där familjen hade sitt sommarhus. På vägen dit låg Dragsmarks klosterruin som Tore Gjötterberg blev fascinerad av. Han sökte finna vad forskningen kommit fram till om premonstratensorden, som grundat klostret på 1100-talet och vilket inflytande den haft. Efter pensioneringen fick Tore Gjötterberg mer tid för sina många kulturella intressen. Han och hustrun lade ned ett stort arbete i Årstasällskapet gällande Fredrika Bremerforskningen och komplettering av museal samling. Han hade nu också tid att ägna sig åt folklivsforskning vid Stockholms Universitet. Tore Gjötterberg publicerade sig i skilda ämnen som t ex Mariakultens utbredning i Norden. Så sent som 1996 gav han ut boken Tyskt 1700-tal med kulturhitoriska betraktelser. Många var hans inslag i radioprogrammet Värt att veta. Men det var inte enbart det historiska som intresserade. Han följde och diskuterade livligt nya riktningar inom språkvetenskap, litteratur, film, ny teknik och samhällsfrågor m m. Hela hans liv präglades av nyfikenhet, entusiasm och människointresse.
      Jan Odencrants, Hans Roll & Kaj Axell"
      [Källa: Svenska Dagbladet 2000-09-07]

      C-G Magnusson
      trynvarg@gmail.com
    Person-ID I2084  Ragna
    Senast ändrad 16 Feb 2015 

    Familj Tora-Brita Axell,   f. 12 Okt 1912, Göteborg Oskar Fredrik (O) Hitta alla personer med händelser på denna plats 
    Vigsel 15 Maj 1937  [1
    Barn 
     1. Levande
     2. Levande
    Familjens ID F130  Familjeöversikt  |  Familjediagram
    Senast ändrad 11 Apr 2011 

  • Källor 
    1. [S71] Gjötterberg.

    2. [S56] Lennart Svensson, Havsörnsgatan 9, 444 55 STENUNGSUND, E-post: lennarts@tripnet.se.

    3. [S105] SVDB 1947-2006.