Ett Rättsutdrag ur Lösings Härad angående
Sven Johan Tignér
och
Omständigheterna kring hans död


Anno 1862

Förord

 

Några förtydligande rader brukar alltid behövas innan man ger sig i kast med någon skrift. Åtminstone brukar bakgrunden till den kunna vara av intresse.

Anledningen till att jag har letat fram dessa uppgifter är ett starkt intresse i släktforskning som jag började med hösten -91. Något jag alltid har hört i familjen är ju om vi eventuellt är befryndade med den store skalden Esaias Tegnér d.y. Så är alltså inte fallet, men någon antavla kommer inte att presenteras i denna utgåva som är tänkt som en bilaga till min släkt Tegnér, där Sven Johan är den förste. Denna bilaga handlar om ett rättsfall med anledning av hans självmord. Jag har inte tidigare läst något liknande i släktforskningssammanhang, men delar gärna med mig av det kuriosagalleri jag samlat på mig.

Han var född 1814 30/10 som "oäkta" i Tingstads församling. Eftersom fadern var okänd fick Sven ta sig ett efternamn. Han tog sig namnet Tignér.

Lägg märke till stavningen, som utan undantag används i kyrkoböckerna ända fram till runt 1880. I häradsrättsutdraget förekommer olika stavningar, och hela texten är för övrigt återgiven så noggrant i fråga om stavning och uppställning som det bara har varit möjligt. Den är också redigerad efter datum på handlingarna. Var och en kan sedan jämföra med kopiorna på originalen. Är det någon som undrar över förkortningar eller latinska namn som förekommer så kan ta en titt på min lilla, icke fullständiga, ordlista.

I de fall det förekommer ett frågetecken eller kommentarer inom klammer, innebär det att jag är osäker på ordet p.g.a. otydlighet, något svårt ord eller felstavning i originalen. Där förekommer också punkter med frågetecken efter som betyder att orden, åtminstone för mig, är helt oläsliga.

Uppgifterna i denna skrift har jag fått mig kopierat från Vadstena landsarkiv, efter en brevförfrågan om en anmärkning jag hittat i S:t Johannes församlings dödböcker. Kostnaden för detta var mycket blygsam eftersom det här är offentliga handlingar.

Som bakgrund, innan ni börjar läsningen, kan jag nämna att Sven Johans hustru Maja Cajsa, född Svensdotter dog i feber 1857 12/5. Den hustru Johnsdotter i som förekommer utdraget är alltså "någon annans". Hustru användes förr i tiden som titel.

Ni har nu en tragisk, rörande men också spännande läsning framför er.

Ove Tegnér Stora Höga 1997-05-25

 

Skicka kommentarer och post till Ove Tegnér

Uppdaterad 1999-07-29

Tillbaka hem Slälktforsknings Index Släktforsknings Index