h
 

 

Astronomi

Mina små korn

 

Här kommer det tillsvidare mest att vara länkar till andras alster och information. Den senaste tiden har jag inte sysslat så mycket med denna hobby. Det gick ett tag ihop med mitt fotointresse, som nu för tiden dessvärre också inskränkts till att omfatta det som hör till "basskotten", som blir vid tillställningar mm.

 

Min Utrustning

Har ganska enkel utrustning, men skiljer mig i det att jag tillverkat en del saker själv. För några år sedan hade jag mer grejor men efter ett inbrott i förrådet så.... Det tråkiga var att ett eget okular som jag svarvat hållare i aluminium till, ett mycket vidvinkligt, blev stulet. Tillsammans med en väska med stjärnkartor diverse övriga okular och filter mm. Här under är i alla fall en lista på de viktigaste grejorna jag har.

  • Billig fätlkikare 8x35.
  • Tasco 4.5 " f 8 Spegelteleskop, delvis ombyggt.
  • Motor till dito
  • Egenbyggd DC/AC frekvensstyrning till motorn, för stjärnföljning.
  • Egenbyggd "piggyback" för att hänga på annan kamerautrustning.
  • Diverse okular och småtillbehör.
  • Extra vikter till stativet, tysk ekvatorial modell.

 

Föreningsverksamhet

Var för några år sedan medlem i GAK, Göteborgs astronomiska klubb, men det blev lite långa resor när det var föredrag eller något annat. Var inte där så ofta och kom väl aldrig in i gänget riktigt. Fick gjort ett par tittar i deras teleskop på Slottskogens observatorium i alla fall. Skulle vara roligt att få kontakt med någon mer intresserad att byta erfarenheter med. Det är ju en ganska ovanlig hobby så det är ingen jag känner, i den vanliga bekantskapskretsen, som jag kan diskutera med om teleskop, fotografering med stjärnföljning osv.
Har en dagbok från en aktiv period som jag kanske skulle publisera här. ganska smårolig att titta i, så här ett par år efteråt.

 

Programvara

Har använt sharewareprogrammet Skymap v. 3.1 lite granna. Det är nog ett av de bästa stjärnkart-planetarie program för PC. Det går att lägga in objekt efter hand i vanliga textfiler som programmet kan använda sig av. Man kan exempelvis hämta hem textfiler på alla nyupptäckta kometer från olika universitet mm. och sedan studera dess banor vid vissa tidpunkter på stjärnkartan inne i värmen. Man planerar sedan för en kväll ute med sitt teleskop. Det går också att koppla till Meade LX 200 serien, för den som har råd att köpa ett sådant teleskop. Vill gärna ha reda på om någon annan hittat något bättre program som man kan prova innan man köper det. Vet att Teleskoptillverkaren Celestron använder programmet "The sky" men det är ju inte shareware tyvärr. Ni hittar länkar till program mm. i slutet av min Astronomisida.

 

Kometen Hale-Boop

Hale-Boop kometen fick mitt intresse att ta fart igen förra hösten -96. Dessvärre är det lite träda nu igen. Hinner helt enkelt inte med. Har skruvat ner stativet till teleskopet och bytt lagringar till riktiga lagerbrons. Har också lovat grabben att vi skall kolla på månen (ända sedan han var 3. Nu är han snart 5 ..). Får se om det kan leda till någon observation innan han tar över själv ....

 

Mina Astronomi länkar

Mina favoritlänkar, direktportade från "Mina favoriter" i Windowsmappen. Ett eget litet program jag själv gjort, sköter om det hela . Vad tycks ? Nu vid min senaste uppdatering ser jag att någon länk inte fungerar. Har dessvärre inte tid att rätta allt på denna sidan så ofta. Kanske kan där finnas några bra tips någonstans. Om inte annat så brukar de sidor om astronomi som man kommer till vara fyllda med bra länkar till fler sidor.


Internet Genvägar


Lista genererad av Ove Tegnérs URL to HTM, version 0.99

WINDOWS\Favoriter\AstronomiAstronomy Vendors
Comet Hale-Bopp
Deep-Sky Download
Live from Mars
Mount Wilson Observatory
NASA K-12 Internet- Live from the Hubble Space Telescope
Purchasing Amateur Telescopes FAQ
Seven Hills Observatory
Space Telescope Science Institute Home Page
The NASA Homepage

AMATöR HEMSIDORJoe & Mindy's Universe!!

PROGRAMAstronomical Software
SkyMap Home Page
SkyMap Information

TELESKOPMEADE PRODUCTS
Meade Main Index - Meade Instruments Corporation

TIDSSKRIFTERSKY Online - Home Page
SKY Online - Sky Publishing Corporation

UFOUFO PicturesSkicka kommentarer och post till Ove Tegnér

Uppdaterad 2000-10-16

Tillbaka hem